Основні відомості про алергію

Під алергією (алергічною реакцією) розуміють надлишкову імунну реакцію, що виникає у відповідь на контакт організму з нешкідливими для більшості людей антигенами [1]. В результаті такої реакції розвивається запальний процес, що веде до пошкодження різних тканин. Причиною подібної посиленої і зміненої реакції імунної системи на певні речовини, що провокують алергію, (алергени), найчастіше є спадкова схильність; ризик розвитку алергії підвищують вплив несприятливих екологічних факторів, шкідливі звички і нераціональне харчування.

У ролі алергенів можуть виступати різні речовини з'єднання і навіть живі організми, в тому числі [1]:

  • органічні молекули,
  • мікроорганізми і продукти їх життєдіяльності,
  • паразити,
  • пилок вітрозапилюваних рослин,
  • шерсть і лупа тварин, а також
  • продукти харчування,
  • лікарські засоби
  • і навіть власні клітини / тканини організму.

Симптоми алергії виникають протягом короткого часу, характеризуються швидким наростанням інтенсивності і часто являють безпосередню загрозу для здоров'я і життя людини. Основні прояви алергії охоплюють шкіру і слизові, які, як правило, є місцем первинного контакту організму з алергеном. Типовими симптомами алергії є набряк тканин, шкірні висипання, інтенсивний свербіж, рясні виділення з носа, рясна сльозотеча, спазм дихальної мускулатури, що викликає задишку. У важкому випадку алергічна реакція призводить до різкого падіння артеріального тиску, відомому як алергічний (анафілактичний) шок.

В основі цих різноманітних проявів лежать схожі процеси, а саме - надлишкове виділення гістаміну та інших речовин з пошкоджуючими властивостями (медіатори) з певних (огрядних) клітин, які потрапляють в кров і тканини. Зазначені речовини вступають у взаємодії з рецепторами різних клітин (включаючи рецептори до гістаміну), що призводить до появи симптомів алергії.

Найефективнішим і успішним варіантом антиалергійної терапії є виявлення причинного алергену і повне припинення контакту з ним. Однак використовувати цей варіант можливо далеко не завжди, наприклад, дуже складно запобігти контакту з алергеном у разі алергії на пилок рослин або домашній пил. У цих випадках для профілактики алергічних реакцій і усунення їх наслідків лікарі застосовують антиалергічні препарати, в тому числі антигістамінні засоби.

Харчова алергія: в чому причина і як запобігти?

В останні десятиліття відзначається значне зростання частоти харчових алергічних реакцій. Фахівці пояснюють цей тренд безперервним зміною способу життя і харчування, в тому числі - появою у продажу раніше недоступних екзотичних страв, фруктів, овочів та інших продуктів. Додаткову роль, на думку алергологів, грають [2, 3]:

  • загальна алергізація населення лікарськими препаратами (перш за все антибіотиками),
  • несприятливі фактори навколишнього середовища,
  • нераціональне харчування (наприклад, надлишок жирної їжі)
  • впровадження та активне використання нових (і не завжди корисних людині) практик в сільське господарство, що підвищують продуктивність тваринництво та виробництво продуктів харчування.

В принципі, розвиток алергічної реакції може викликати будь-який продукт харчування, однак найчастіше джерелами алергенів стають:

  • різні горіхи,
  • екзотичні фрукти (включаючи цитрусові),
  • спеції,
  • продукти з пшениці, а також
  • курячі яйця,
  • коров'яче молоко,
  • риба і різноманітні морепродукти.

Ризик алергічної реакції підвищується в разі, якщо їжа містить:

  • консерванти,
  • барвники,
  • ароматизатори,
  • підсилювачі смаку або
  • антиоксиданти.

Цікаво, що стати причиною алергії може навіть натуральний ароматизатор, наприклад, отриманий з томатів.

З огляду на повсюдну поширеність і тяжкі наслідки харчової алергії, алергологи розробили алгоритми дій, спрямованих на профілактику розвитку, зниження тяжкості і полегшення наслідків алергічних захворювань в сім'ях із спадковою схильністю. Зокрема, для зниження ризику алергії у дітей рекомендується:

  • відмовитися від споживання продуктів з високим алергічним потенціалом (перераховані вище) в останні місяці вагітності;
  • прагнути до повноцінного грудного вигодовування дитини протягом 1-го року життя;
  • в разі якщо дитина перебуває на штучному або змішаному вигодовуванні - використовувати переважно суміші з низьким ризиком розвитку алергії (гіпоалергенні суміші);
  • уникати введення прикорму до віку 6 місяців;
  • вводити в раціон дитини горіхи, рибу і морепродукти тільки після досягнення нею 2-річного віку;
  • не давати дитині курячі яйця і коров'яче молоко, поки їй не виповниться 1 рік.

На думку американських вчених, ще однією причиною епідемії харчової алергії у сучасних дітей може бути недостатній контакт дитини з звичними патогенами в зв'язку зі зміною підходу до гігієни і вихованню дітей. Відомо, що в сім'ях, які містять кішок і собак, діти рідко хворіють на алергічні захворювання. Тому зайва "охайність" батьків не йде дитині на користь. [7]

Нещодавно стало відомо про захисну антиалергійну роль клостридій - умовно-патогенних бактерій, що входять до складу мікрофлори кишечника людини. Клостридії стимулюють імунітет, запобігаючи всмоктуванню харчових алергенів і сенсибілізацію імунних клітин, що знижує ймовірність розвитку і рецидивів алергічних реакцій. Активне застосування антибіотиків призводить до знищення цих мікроорганізмів, що знижує ступінь захисту від алергії. Можливо, що в майбутньому будуть створені комплексні пробіотичні препарати на основі активних компонентів клостридій, що сприяють профілактиці розвитку харчової алергії [4].

Сучасні ліки проти алергії

В очікуванні нових суперефективних засобів від алергії людство змушене користуватися вже існуючими антиалергічними препаратами. Станом на сьогоднішній день, засоби від алергії з тією або іншою частотою потрібні кожному третьому жителю нашої планети [6], і потреба ця зростає у весняно-літній сезон в зв'язку з:

  • цвітінням, що запилюють вітром рослин (береза, полин, амброзія),
  • плодоносінням рослин (полуниця) і
  • активністю комах.

В принципі, ефективний препарат від алергічних реакцій повинен бути в складі кожної аптечки, оскільки жодна людина не застрахована від раптового розвитку алергії.

Особливо важливий вільний і швидкий доступ до антиалергічних препаратів в сім'ях з дітьми, так як в дитячому віці ризик алергії вище, ніж у дорослих. Таку особливість дитячого організму пояснюють висока проникність слизових оболонок і шкіри, відсутність в минулому контакту з багатьма потенційно сильними алергенами, особливості будови судин і підшкірного жиру, що призводять до високої швидкості поширення і підвищеної тяжкості алергічних реакцій. Саме ці чинники в сукупності пояснюють високий відсоток дітей серед пацієнтів з харчовою алергією, і частоту розвитку реакцій на введення нового продукту в харчовий раціон дитини. З цієї ж причини діти важче реагують на укуси комах, особливо бджіл і ос, і частіше дають важкі алергічні реакції, аж до анафілактичного шоку. [8]

Що стосується сучасних підходів до лікування алергії, найбільш ефективним вважається алерген-специфічна імунотерапія (або АСІТ), мета якої - зниження чутливості організму алергіка до впливу алергену. Однак для ефективності цього підходу важливо вибрати правильний час і точно ідентифікувати причинний алерген. З огляду на той факт, що АСІТ ефективна не при всіх видах алергії, донині зберігає свою актуальність терапія із застосуванням антигістамінних препаратів, які запобігають розвитку і полегшують перебіг алергії. Наприклад, у дітей старше 6 років можна використовувати протиалергічний препарат таблетки Цетрин, який, завдяки швидкому і стійкому ефекту, застосовується при лікуванні алергічного риніту, кон'юнктивіту, свербіння, кропив'янки різних типів. [5].

Джерела:

  1. Г. Н. Дранник, Клиническая иммунология и аллергология, Одесса, Астропринт 1999г.
  2. Л. Лусс. Пищевая аллергия: проблемы диагностики и терапии. Лечащий врач №03/03. https://www.lvrach.ru/2003/03/4530131/
  3. Л. В. Лусс, О. И. Сидорович, К. С. Успенская. Пищевая аллергия и пищевая непереносимость: принципы диагностики и терапии. Лечащий врач №04/07. https://www.lvrach.ru/2007/04/4535014/
  4. https://biomedsciences.uchicago.edu/page/cathryn-nagler-phd
  5. Инструкция по применению препарата Цетрин. http://cetrine.com.ua/instruction/
  6. Allergy Facts and Figures http://www.aafa.org/page/allergy-facts.aspx
  7. Early Exposure To Bacteria Protects Children From Asthma And Allergies http://www.npr.org/sections/health-shots/2014/06/06/319420973/early-exposure-to-bacteria-protects-children-from-asthma-and-allergies
  8. Континуум переходных состояний организма и мониторинг динамики здоровья детей, Кобринский Б. А. https://books.google.com.ua/

ЦеИнт2-29/06/2017-ОТС